Välj en sida

Snart är min bloggutmaning #blogg100 slut (men lugn, jag kommer att fortsätta blogga – och på svenska…) och jag kan konstatera att jag skrivit en väldig massa bra texter tack vare bra inut från olika människor. En sådan serie är Hur jobbar DU där ett antal personer delat med sig av sina erfarenheter kring jobb. Tänkte därför lyfta fram dem i en sammanfattande post:

Helene03

Först ut var Heléne Björklund, kommunalråd i Sölvesborg. Hennes främsta arbetsverktyg är ”henne själv” och de möten hon har med medborgare och medarbetare i kommunen. Hon kännetecknar många av de som ser sitt jobb som ett kall och bygger sin livsstil runt jobbet. Handelsforskaren Michael Dahlén sa i en intervju att ”när jag slutade skilja på arbetstid ch provatliv fick jag mycket mer tid över”. Det ligger något i det och intervjun med Heléne bekräftar den tesen.

 

Kapsel
Äventyrerskan och föreläsaren Renata Chlumska flänger över hela landet i diverse fordon på olika uppdrag. Interjun med henne gav ett uppvaknande av vad ny teknik betytt för arbete. Hon berättar att hon tidigare hade flera trälåder med projektor, Kodakkarusell och VHS-spelare när hon var ute och föreläste. Idag har hon ett USB-minne, sin mobil och möjligtvis en dator med sig. Renata poängterar också vikten av att välja att jobba när man inte är med barnen, vilket skapar ett större närvarande föräldrarskap.

638828
Nicholas Högberg, VD på mobiloperatören 3 kom med ett riktigt bra tips:
– Ett konkret tips är att gå till jobbet en kvart tidigare och tänka igenom vad du vill göra under dagen. Stanna sedan en kvart efter jobbet och fundera över hur det blev, säger han.
Nicholas är väldigt fokuserad på ett bra ledarskap. Precis som allt annat handlar det om att öva och skaffa sig erfarenhet och det tar tid och kräver fokus. Samma sak i ledarskapet. Ny teknik kan stärka en bra ledare, men sänka en dålig.

bertil-ipad
PR-konsulten Bertil Myhr var med i ett inlägg och berättade om att han under 100 dagar ska jobba mer på ipad än dator. I övrigt tipsade han om att byta det sena kvällspasset mot att ställa klockan på 5 istället…

anders+svensson+spotify1
IT-tjommen Anders Svensson som jag jobbade med på Spray avslöjar ett av sina bästa arbetsverktyg – SL-kortet. Han berättar också att han gärna ser en 7 dagars arbetsvecka, men i hans eget tempo. Eftersom han etablerar ett nystartat företag i Sverige är kollegorna och kontoret viktigt för honom, men jobbar gärna på caféer emellanåt.

8f7e8aef7753c919_400x400ar
Berghs School of Communications VD Camilla Wallander gillar att variera plats där hon jobbar och att jobba betyder att mötas i olika sammanhang. Skrivbordet ser hon som ett depåstopp som hon landar vid ett par gånger per dag. Iphonen regerar som arbetsverktyg och favoritplatsen att jobba på är il Caffé på Kungsholmen. Hon uppger att hon har en udda arbetstid, hon startar nämligen sin arbetsdag kl 2100 varje dag.

1ffb2eb8d97711e2829f22000ae9027d_7
Sedan har vi sköningen Kenneth Grönwall som hatar skrivbord och håller till i ett lägenhetsinrett kontor på skönsöder. Fåtöljer och soffor används istället för ergonomiska kontorsstolar. Den egna hjärnan, papper och penna är viktiga arbetsverktyg för Kenneth. Men utan musik går det inte att jobba, då står hjärnan still. Kenneth slår även ett slag för promenadmöten!

F3
Föreläsaren och författaren Fredrik Härén inspirationschockade i sin intervju. Han är rätt disciplinerad, trots sin kreativitet, genom att definiera sitt jobb i tre delar; föreläsare, författare och admin. När han är författare sitter han på en vacker plats i 1 vecka till 2 månader och rör sig inte ur fläcken. Han blir stressad av långa to-do-lists och har därför avskaffat dem och har regeln att ha kvar allt som MÅSTE görs kvar i inboxen tills det är gjort och samtidigt jobba för att aldrig ha mer än 100 mail i inboxen. Han menar att det som dödar oss är stress och har därför lagt mycket tid på att bygga bort allt som stressar.

Imorgon tänkte jag göra en sista intervju i serien med en rätt udda figur – nämligen mig själv. Stay tuned!