Välj en sida

Har han sålt smöret och tappat pengarna? Jag pratar om min vän Johan Hedberg, som har en säljsuccé av sin kokbok ”Smör – kärn, bryna, baka”. Första upplagan är snart slut och han testar nu att skänka bort boken via en länk där man kan ladda ner boken som pdf.

Är han helt galen eller är han ett geni? Hittills har över 2000 4000 personer laddat ner boken och därmed har Johan och bokförlaget skeppat iväg pdf:er som i bokform varit värda runt 400 000 800 000 kronor. Hur ska han någonson få tillbaka de pengarna?

I den gamla världen hade detta varit galenskap och ett sätt att förlora pengar. Men i en ny värld med helt nya affärmodeller är detta fullt normalt. Kanske ett sätt att tjäna ännu mer pengar. Det Johan gör, är att applicera en freemium-modell på sin bok. Teorin är att han ger bort en gratistjänst- eller produkt för att skapa en större publik med tilläggstjänster som man tjänar pengar. Detta är vanligt i app-världen; man släpper en gratisapp som når en miljonpublik och tjänar sedan pengar på en bättre version som kostar pengar eller på tilläggstjänster i appen.


Det är så det nyligen börsnoterade spelbolaget King tjänar sina pengar. Deras mest populära spel Candy Crush Saga spelas av 100 000 personer per dag men endast 2 procent av användarna har laddat ner betalversionen. Candy Crush Saga står för 74 procent av Kings intäkter och förra året gjorde bolaget 3,7 miljarder i vinst. Så visst kan gratis ge cash – det har spelbolaget King bevisat med all önskvärd tydlighet.

Men hur hjälper det här Johan som säljer en bok? Hur konverterar Johan de som laddat ner en pdf till betalande kunder?

  • En andel nedladdare kommer säkert att gilla boken så mycket att de beställer ett fysiskt ex till sig själva eller för att ge bort den i present.
  • En annan andel kommer kanske att nöja sig med sin pdf-version, men kommer att prata med vänner och bekanta om den, vilket kommer att leda till fler kunder på sikt.
  • Men den stora fördelen med att få 2000 4000 personer att ladda ner boken är att man når 2000 4000 nya kunder som annars kanske inte brytt sig om Johans bok. Nu gillar de förhoppningsvis den och har fått en relation till Johan och hans matlagning. Kanske börjar de följa honom på Twitter, läser hans blogg eller prenumererar på hans nyhetsbrev.

På så sätt har Johan ökat sin publik och nästa gång han släpper en ny kokbok så är hans fanbase större än när han släppte första boken och kan på så sätt sälja ännu fler böcker. Hade han dessutom infört en e-postregistrering när man laddar ner hans bok, skulle han ha 2000 4000 e-postadresser för att skicka ut information om hans aktiviteter (eller en ny bok).

Om Johan hade kunnat sälja 2000 4000 böcker till de som laddade ner hans gratis-pdf kommer vi aldrig få veta. Men eftersom Johan är ny i branschen tror jag att detta var ett genidrag för att skapa en långsiktigt lönsam publik. Det är bara en tidsfråga till nästa bok kommer och då har Johan ett bättre förhandlingsläge mot bokförlaget med en ännu större följarskara (och potentiella bokköpare) i hans sociala kanaler.

Men mitt tips är att inte ladda ner gratisversionen – köp den signerade boken. Den kommer att vara värd mångdubbelt om några år när Johan har eget matprogram och är en av Sveriges kändaste kockar.