Välj en sida

Du hittar ett kul och knasigt klipp eller inlägg på nätet. Med en knapptryckning har du delat det till dina vänner, som sedan delar det till sina vänner som delar det till sina. Inom ett par timmar har länken färdats ett par varv runt jorden och hundratusentals människor har delat, gillat och kommenterat länken. Nyheten har blivit viral och sprider sig inte bara i sociala medier utan i traditionella medier. Kanske hamnar det på löpsedeln eller till och med i TV.nyheterna. Men tänk om inlägget du var felaktig i att sprida inte var sant? Hur ska du veta det?

1903996_472948982805342_584009620_n

För att råda bot på detta har har Metro startat ”Viralgranskaren”. Det är en redaktion som går till botten med de nyheter som sprider sig på nätet. De granskar och avslöjar bluffarna på nätet (som sannolikt inte kommer att bli färre under t ex valrörelsen). Redan nu har de avslöjat viraler som påstår att barntandkräm är farligt, att  Loreens konto var kapat när hon twittrade att ”Euphoria handlar om cannabis” eller att det var en photoshoppad bild och inte sant när det på babyservetter från märket Eldorado stod att det var för ”tjocka babyn”.

Det här är givetvis bra. Fler medier borde haka på detta. Det förekommer ju ganska ofta att medier rapporterar felaktiga nyheter som snurrat runt som viraler på nätet. Genom att visa upp hur de faktagranskar och att de faktiskt har personer som jobbar med detta, stärker det en bransch, vars förtroende dalar (enligt Förtroendebarometern 2014 ligger både kvällspress och sociala medier på en mycket låg nivå bland unga).

Metros viralgranskare finns förutom på metro.se även på Facebook och Twitter.